Alışveriş Merkezleri (AVM)

Büyükşehirlerde AVM'ler daha çok alışveriş amacıyla kullanılırken daha küçük şehirlerde zaman geçirme isteği daha ön plandadır.

Türkiye'nin neredeyse her şehrinde yer alan alışveriş merkezleri hayatımızın bir parçası olarak günümüzde varlıklarını sürdürmektedir. En çok İstanbul'da olmak üzere Ardahan ve Hakkari'de olmayan alışveriş merkezleri günlük hayatımızda büyük rol oynamaktadır.

Küçük şehirlerde daha çok vakit geçirmek üzerine gidilen AVM nüfusun fazla olduğu yere göre kullanış amacı değişebilmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyükşehirlerde daha çok kıyafet alışverişi ya da sinema tercih edilirken AVM sayısının az büyükşehir ve diğer şehirlerde amaç daha çok AVM içerisinde vakit geçirmek ( oyun, sinema varsa tiyatro vb.) faaliyetlerdir.

AVM'ler de genel olarak yerel ve yurt dışında popüler olan bazı markaları görebilmekteyiz. Özellikle İstanbul'daki bazı AVM'ler ilçe bazında çok iken şehir dışı bölgelerine doğru sayıda bir azalma yaşanmaktadır. Bununla birlikte İstanbul'daki AVM sayısı neredeyse Türkiye'deki toplam sayısının neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Bu durum da olası bir deprem için zaten yüzölçümü küçük olan bir şehir için fazla bir miktar olarak çıkmaktadır.

Ankara'daki sayı İstanbul'a göre az iken ilçelere oranla eşit bir dağılım olduğunu düşünebiliriz. Ağırlıklı olarak anayol kenarlarında ya da şehrin uç kısımlarında yer alan bu AVM'ler (Kızılay AVM hariç) şehirde hizmet vermeyi devam etmektedir. Antalya'da yer alan Mall of Antalya ile Agora AVM ise daha çok havaalanı ile şehirden gidecek veya şehre gelecek yolcuların kullanabileceği AVM'ler olarak karşımıza çıkar.

Malatya, Kahramanmaraş, Trabzon ve Ordu gibi büyükşehirler de ise 1 ya da 2 büyük AVM genel olarak hizmet vermektedir. Nüfusları 1 milyon civarı olan bu şehirlerde daha çok yerel esnaf rağbet görmekte fakat özellikle zaman geçirmek amacıyla da AVM'ler kullanılmaktadır.

Sonuç olarak nüfusu fazla olan illerde marka sayısı ve AVM sayısı fazla iken nüfusu az olan illerde sayı ve ünlü marka sayısında azalma vardır. Ayrıca büyükşehirlerde daha çok alışveriş amacıyla kullanılırken daha küçük şehirlerde zaman geçirme isteği daha ön plandadır.