Asi ve Bir O Kadar da Havalı: Deri Ceketler  

Güçlü ve sert bir görünümün adresi deri ceketler...

Deri ceketler, her giyene ayrı bir hava katan, asiliğin ve sert bir görüntünün adresi olan araçlardır. Yazımızda benim de severek giydiğim deri ceket tarzının tarihine ve moda arenasında nerelerde kullanıldığına bakacağız. Deri ceketler genç yaşlı demeden, yediden yetmişe herkesin dolabında bulunan bir parçadır. Genel olarak siyah ve kahverengi şeklinde yapılmaktadırlar ve çoğu kıyafet kombiniyle de uyumludurlar. Tüm bunların yanında soğuğa karşı korumalı ve kolay kolay bozulmayan ürünlerdir. Bu sayede kaliteli bir deri ceketi uzun yıllar giyebilir ve dolabınızda muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca benim açımdan herkese de oldukça yakışan bir ürün. Gelin hep birlikte deri ceketlerin tarihine bakalım.


Deri Ceketlerin Ortaya Çıkışları 

Kaynaklara göre bu kullanışlı ürünler 1900’lü yılların başlarında üretilerek kullanıma sunuldu. Deri ceketler gardıroplarımıza girmeden önce ilk olarak askeri amaçlar için üretilmiştir. Top Gun gibi hava savaşını anlatan filmleri izlediyseniz bu ürünlerin savaş uçağı pilotları tarafından kullanılan ürünler olduklarını görmüş olmalısınız. Peki neden bu ceketler pilotlar için üretildi? Bildiğiniz üzere savaş uçakları yüksek irtifalarda uçmaktadırlar ve irtifa yükseldikçe hava da bir o kadar hızla soğur. Savaş uçaklarının yalıtımı o yıllarda çok iyi olmadığı için pilotları bu hava koşullarından korumak amaçlı koyun postlarından bu ceketler üretilmeye başlandı ve bu gayede başarılı da olundu. Kullanılan derilerin pilotları soğuktan koruması ve koyun postlarının hava yalıtımını da iyi bir şekilde yapması bu ceketleri hem rahat hem de kullanışlı bir ürün haline getirdi. Gördüğünüz üzere bu karizmatik ürünlerin çıkışları bir ihtiyaçtan dolayı gerçekleşti. Sivil kıyafet olarak ortaya çıkışlarının ise kaynaklarda 1928 yılına kadar tarihlendirilebildiğini görebiliyoruz. Bir moda ürünü olarak deri ceketleri ilk tanıtan isim ise Irving Schott olmuştur. Schott’un deri ceketlere kattığı bir diğer tarz ise düğme yerine fermuar kullanımıdır. Bu sayede bu havalı ceketler daha keskin bir tarz hattına kavuştu ve daha kullanışlı bir ürün haine geldi. Deri ceketler hakkında bir yazı kaleme alırken bu küçük genel kültür bilgisini vermezsek olmaz. Sanırım, “Bomber” (bombacı) ceketi kavramın duymuş olmalısınız. Bu kavram ise şuradan geliyor. Savaş uçakları uçaklardan aşağıya bomba attıkları için bunu giyen pilotların deri ceketlerine de “bomber” yani bombacı stili ceket denmiştir.

Deri Ceketlerin Moda Arenasında Yer Alışları  

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Schott’un girişiminden itibaren deri ceketler sivil arenada da hızla boy gösterdiler ve birçok kişi tarafından kullanılmaya başlandılar. Özellikle motor kullanıcıları bu özel ve havalı ceketleri tercih etti. Hatta ilerleyen yıllarda motorcular için daha dar kesimli ve tam olarak kullanan kişinin üzerine oturan motorcu stili deri ceketler de üretildi. Bu ceketler sayesinde motorcular rahat bir şekilde motorlarının üzerinde eğilebiliyorlar, yüksek hızlarda soğuk, rüzgarın çarpması gibi etkenlerden de korunabiliyorlardı. Deri ceketler günümüzde bile halen çoğu motorcunun gözdesi ürünlerdendir. Ayrıca, deri ceketler bir bakıma rock ve metal müzikle de eşleşmiş ürünlerin başında da gelmektedir. Milyonlara hitap eden Metallica, AC/DC, Iron Maiden ve Rammstein gibi grupların üyelerinin birçoğu bu ceketleri konserlerinde, albüm kapak resimlerinde, müzik kliplerinde kullanarak kitlelere bu ceketlerin yayılmasına sağlamıştır. Gençliğimde Metallica’nın baş vokalisti James Hetfield’ın üzerinde bu ceket tarzını görerek bu tarza âşık olmuş birisi olarak bu furyaya katılmış ve uzun yıllar bu ceketleri giymiştim.  


İlerleyen yıllarda, deri ceketlerin sivil arenaya girişlerinden itibaren bu harika ürünler elbette zamanla beyaz perdede kullanılacaktı. Tarihler 1950 yılını gösterdiğinde deri ceketler ilk kez bu alanda seyircilerin önüne çıktı. Bu ürünü ilk kez sinemada seyirciye sergileme fırsatı ise Marlon Brando’ya verildi. Kısa bir not olarak, Marlon Brando’nun deri ceketle sergilediği performansı herkesin görmesi gereken türden.  Sanırım en çok kullanılan yerlerden birisi de Sons of Anarchy adlı dizi olmalı. Filmin konusu en kısa haliyle kanunlarla mücadele eden ve chopper tarzı motorları kullanan bir motosiklet kulübünün hikayesini içeriyor. Motosikletler işin için girince insanı içine çeken bolca havalı müziğin ve deri ceketler dizinin her bölümünde sıklıkla kullanıldığına şahit oluyoruz. Herkesin izlemesini öneriyorum. Günümüzde bu ceketlerin birçok dizi ve filmde kullanıldığını söylememe sanırım gerek yok. Aklımıza gelen hemen hemen her sinema işinde bu kullanışlı ceketleri görebiliyoruz. 

Bu Ceketler Neden Bu kadar Popüler Oldu? 

Deri ceketlerin eşsiz tasarımları onları adeta zamansız bir ürün haline getirdi ve bir asrı geçkin süredir popüler bir şekilde birçok kişi tarafından da kullanımını sağladı. Sinema sektöründe de seyircilerin önüne çıkmasından itibaren bu aşırı havalı ceketler milyonlarca insanın da kullandığı popüler bir araca dönüştü. Bu ceketlerin o kadar fazla artı yönleri vardı ki bunlardan biri kaçı yukarıda da anlattığımız gibi sağlam ve dayanıklı ürünler olmasıydı. Ayrıca kaliteli olanlar bu ceketleri giyen kişileri soğuktan oldukça iyi bir şekilde koruyabiliyordu. Motorcu tarzı olan dar kesim deri ürünlerinin de ortaya çıkışından itibaren iyiden iyiye havalı ürünlere dönüştüler. Ünlü moda firmaları zamanla bu ceketlere şıklık katan kemer, dikenler gibi aksesuarları ve diğer kapüşon gibi farklı tasarımlar eklediler. Bu sayede bu ürünlerde daha fazla kitlenin ilgisini çekmeyi de başardı. Zamanla sadece kahve rengi ve siyah olan bu ceketler, kırmızı, yeşil gibi renklerde de üretilmeye başlandı bu tarz renkler daha çok kadınlar tarafından tercih ediliyordu. Elbette deri ceketlerin ünlü isimler tarafından da kullanımı bu kadar popüler olmasını sağlayan diğer faktörlerden birisidir. Filmlerde, dizilerde ve magazin programlarında bu havalı ceketleri ünlü isimlerin üzerinde gören bireyler popüler kültürün getirisi olarak bu ceketleri kendilerinin de üzerinde görmek ve özendikleri ünlü isimler gibi görünmek gayesiyle bu ceketleri gardırobuna eklediler. Günümüzde gerçek derilerin oldukça pahalı ürünler oldukları göz önüne alındığında moda tasarımcıları zamanla suni olan deri ürünlerde çıkarmaya başladılar. Bunlar kullanıcılar için daha az maliyetli ürünlerdi ve istedikleri havalı görünüşü de kullanıcılara sunabiliyordu. Fakat her ucuz şeyin bir handikabının olması gibi bu gerçek olmayan deri ürünlerde gerçek olan muadillerine göre daha az dayanıklı ve daha çubuk deforme olan ürünler oluyordu. Gerçek bir deri ceket 10 birimken suni bir ceket 2 birime satılabiliyordu. Suni ceketlerin ardından bu ürünler 7'den 70’e her kesimin giyebileceği ve ulaşabileceği ürünler haline gelerek popülerliklerini arttırmışlardır. 

Sonuç  

Bu harika ürünlerin tarihine kısa da olsa bir göz gezdirdik. Sizde bu ürünleri kullanırken artık nereden geldiklerini ve hangi ihtiyaçtan dolayı üretildiklerini biliyor olacaksınız. Bana kalırsa bu havalı ürünler herkesin dolabında olmalı ve sonbahar, kış mevsimi gibi sezonlar da kullanılmalı Kombin önerisi olarak havalı askeri postallar ve pilot tarzı güneş gözlükleriyle bu ceketleri kombinlemenizi tavsiye edebilirim. Bu tarzınızla kesinlikle ortamların en havalı kişilerinden birisi olacaksınız, buna emin olabilirsiniz.  

Kaynaklar 

Kalei, Kalikliano, Hell Bent fot Leather: A Short History of the Leather Jacket  

Rani, Jyoti, The Evolution and Impact of Leather in Fashion,  

Buffalo Jackson, The History of Leather Jackets  

London Leathers Direct, The Brief History of Leather Jackets in Fashion  

Leather Scin, History of Leather Jackets