Aşiyan Müzesi

Kültür Portalı: Aşiyan Müzesi


Servet-i Fünun Dönemi'nin önde gelen isimlerinden Tevfik Fikret'in 1906-1915 yılları arasında yaşadığı ev şu an Aşiyan Müzesi olarak kullanılmaktadır. Tevfik Fikret'in kendi tasarımı olan müze binası, öğretmenlik yaptığı önceden Robert Koleji olan şu an ise Boğaziçi Üniversitesi'nin kampüsü olan okulun yakınında bahçeli bir ev olarak inşa edilmiştir. Aşiyan kelimesi Farsça'da yuva anlamına gelmektedir.

Tevfik Fikret için zaman kavramı oldukça önemlidir. O zamanlar Robert Koleji olan okulda öğretmenlik yaparken kendi evi ve okulun bulunduğu bahçeye bir merdiven yaptırmıştır. Bunu yaptırmasındaki amacı ise Tevfik Fikret için zaman kavramının çok önemli olmasıdır.

Müzesi binası, Tevfik Fikret'in vefatından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınıp Ağustos 1945'te Edebiyat-ı Ceddide Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır.

Aşiyan Müzesi Bölümleri

Aşiyan Müzesi 3 katlı bahçeli ve deniz manzaralıdır. Müzenin birinci katında Edebiyat-ı Cedidecilerin fotoğraf, kitap gibi özel eşyaları sergilenmektedir. İkinci kat ise Tevfik Fikret'e ayrılmıştır. Burada yazarın yatak odası ve çalışma odası yer almaktadır. Yazarın kişisel eşyaları yer almaktadır ve odanın manzarası oldukça büyüleyicidir. Çalışma odasında ise, masası ve sandalyesi bulunmaktadır. Abdülmecit Efendi'nin, Tevfik Fikret'in sis şiirinden etiklenerek yaptığı ünlü sis tablosu bulunmaktadır.

Aşiyan Müzesi, İstanbul'da Rumeli Hisarı semtinde yer almaktadır. Müze oldukça küçüktür. Çok kısa bir zaman içerisinde müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Bahçesinde fotoğraf çekinebilir ve manzaraya hayran kalabilirsiniz. İçeride fotoğraf çekimi yasaktır. Şimdiden iyi gezmeler.