Bazı İş Yerlerindeki Eşitsizlik
Kadın-erkek eşitliği tüm iş yerlerinde sağlanabilir mi?
Kadınların iş dünyasına adım atması birtakım eşitsizlikleri beraberinde getirmiştir. Bu eşitsizliklerin nedenleri arasında kadının güç kazanmasına karşı bir önyargı yatmaktadır. Yine de kadının güç kazanması bir tehdit olarak görülürken statü elde etmesi ise gayet normal karşılanmaktadır. Bir Amerikan iş dünyası dergisi olan Fortune'da Elon Musk ve Mark Zuckerberg gibi erkekler iş dünyasının en güçlü erkekleri ilan etmiştir. Bu kategoride yer alan erkeklerle birlikte aynı zamanda bazı kadınlarda bu kategoride yer almaktadır. İş dünyasındaki en önemli kadın figürlerinden Güler Sabancı ve Suzan Sabancı Dinçer'de bu kategoriye örnektir.
Dartmouth Tuck İşletme Okulu'nda yardımcı doçentlik yapan Sonya Mishra erkeklerin neden kadınların güç kazanmasını tehdit olarak gördüğüne dair bir çalışma yaptırtmıştır. Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi'nde yayımlanacak bu çalışmayla kadınların statü kazanmasının olumlu karşılandığını fakat güç kazanmalarının erkekleri endişendirdi tespit edilmiştir. Mishra ve ekibinin yaptığı bu araştırmada 500'den fazla katılımcı yer almıştır. Bu katılımcılara iki farklı Wall Street Journal makalesi sunulmuştur. İlk makalede kadınların kaynaklar üzerinde kontrol sahibi oldukları ve bir güç elde ettikleri belirtiliyordu. İkinci makalede ise kadınların bir saygınlık elde ederek statü kazandıkları anlatılmıştır. Kadın katılımcıların her iki makaleyi de olumlu değerlendirmesi dikkat çekici bir hal almıştır. Erkek katılımcılar ise kadınların güç kazanmasından ziyade statü kazanmalarının kendileri için bir tehdit oluşturmadığı kanaatine varmışlardır. Mishra bu sonuçlara göre: "Kadınların güç kazanması, erkeklerin sahip oldukları şeyleri kaybettikleri algısını yaratıyor. Sanki bir kadının yükselmesi için bir erkeğin yerini kaybetmesi gerekiyormuş gibi düşünülüyor. Oysa statü konusunda böyle bir endişe yok." ifadelerine yer vermiştir.
İş dünyasındaki kadınlara yönelik oluşan bu algının kırılması için çeşitli gözlemler yapılmıştır. Mishra, kadınların iş dünyasında erkeklerle aynı noktaya gelebilmeleri için şirketlerin belirli noktalara dikkat etmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu dikkat edilmesi gereken noktalar arasında en başta erkekler ve kadınlar için fırsat eşitliği yaratan terfi süreçlerinin denetlenmesi yer almaktadır. Sonrasında kariyer yapan kişilerin bunu nasıl yaptığının şeffaf olarak gösterilmesi ve performanslardaki değerlendirmelerde özellikle kadınlara karşı önyargıların giderilmesi de yer almaktadır. Bilhassa ataerkil yapılarda bu kriterlerin ön plana çıkartılması gereklidir.