Beden Dismorfik Bozukluğu

Gelin Beden Dismorfik Bozukluk hakkında beraber bilgi sahibi olalım.

Günümüzde her insan bir kusursuzluk arayışındadır. Gerek televizyonlarda görülen yaşamlar gerekse sosyal medyada görülen bedenler, bizi kusursuz olma eğilimine iter. Yakın çevremizde ve sosyal medyada gördüğümüz kusursuz hayat ve bedenler, kendi hayatımızı, bedenimizi, yaşamımızı sorgulamıza sebep olabilir. Bu kadar çok kusursuzluk algısının olduğu bu çağda, pek çok kişi kendinden ve bedeninden memnun değildir. Bu, bedeninden memnun olmama haline Beden Dismorfik Bozukluk (BDB) adı verilir.

BDB, kişinin fiziksel görünümünde başkaları tarafından fark edilebilecek bir kusur olmamasına rağmen, Bu kusura aşırı derecede yoğunlaşmasıdır. Kişi bu algıladığı kusur nedeniyle, aşırı kaygı yaşar ve sosyal hayatında sorunlarla karşılaşabilir. Bazı durumlarda günlük hayattaki işlevselliği ciddi bir biçimde bozulabilir.

BDB'nin görülme yaşı çoğunlukla ergenlik dönemidir. Çünkü bu dönem bireylerin dış çevreyle bağlantıların oluşmaya başladığı, bireyin kendisini akranlarıyla kıyaslamaya başladığı dönemdir.

BDB'nin Belirtileri:

BDB'ya sahip bireyler, genellikle burunlarına, deri ve sivilce lekelerine, kilo, boy, vücut şekli ya da saç dökülmesi gibi konulara karşı yoğun bir takıntı geliştirebilirler. Herhangi bir sorunları olmasa da sanki o bölgeleri sorunluymuş gibi hissederek, sürekli olarak o bölgelerinde odaklanırlar.

Saatlerce aynaya bakabilirler ya da aynaya bakma davranışından kaçınabilirler. Sürekli olarak, konuyla ilgili başkalarından onay almaya ihtiyaç duyarlar. Kusurlu görükleri yerleri makyaj ve kıyafetle kapatmaya çalışırlar. Bazen de gerekli olmasa bile estetik operasyonlara başvurabilirler.

BDB'nin görülme nedenleri cinsiyete bağlı olarak faklılıklar gösterebilir. Kadınlarda genellikle cilt kusurları, saç, vücut şekli ya da burun gibi bölgelerde görülürken, erkeklerde kas kütlesi, boy, saç dökülmesi gibi olaylarda görülür.

Tedavi Yöntemleri

Bilişsel Davranışçı Terapi, BDB'de en yaygın ve etkili psikoterapi yöntemidir. Kişinin çarpıtılmış beden algısını fark etmesine ve bu algıyı yeniden yapılandırmasına yardımcı olur.

Obsesif düşünceleri ve kaygıyı azaltmak için ilaç tedavisine başvurulabilir. Özellikle SSRI ( selektif serotonin geri alım inhibitörleri) grubu antidepresanlar kullanılabilir.

Benzer sorunlar yaşayan bireylerle paylaşımı arttırmak amacıyla grup terapisi de etkili olabillir.

Beden Dismorfik Bozukluk, görünüşle ilgili değil algıyla ilgili bir bozukluktur. Farkındalık oluşturmak, utanmak yerine yardım istemeye teşvik etmek atılabilecek en güçlü adımlardandır.