Çam Kese Böceği Tedirgin Etti

Çam Kese Böceği'nin iklim değişikliği ve küresel ısınmaya bağlı olarak Akdeniz'den İstanbul'a göçü korkuttu.

Ağaçlarda kese oluşturarak, Kızılçam ağaçları için tehdit oluşturan çam kese böceklerinin küresel ısınmaya bağlı olarak Akdeniz'den İstanbul'a doğru göçü en başta uzmanları olmak üzere insanları korkuttu.

Çam kese böceği (Thaumetopea pityocampa), Akdeniz'e özgü uzun tüylü bir tırtıl türü. Uzmanların açıklamalarına göre alerjik reaksiyon oluşturan ve hastaneye yetişemeden ölümle sonuçlanan etkileri olabilen bu böceğin, küresel ısınmaya bağlı olarak İstanbul'a göçü ciddi sonuçlar doğurabilir.

Prof. Dr. M. Bora Kaydan'ın açıklamalarına göre; Akdeniz bitki örtüsü için yıllardır büyük tehdit oluşturan bu böcek türü, sıcaklık artışlarından dolayı güneyden kuzeye doğru hareket ediyor. Karadeniz'i pek etkilemeyeceği düşünülmekle birlikte, İstanbul için başka bir tehdit ise böceğin popülasyonunu artırma olasılığının yüksek olması. Böceğin artmasının önlenmesi için uzman kişiler, kimyasal maddeler yerine farklı bir tür olan coleopteranın ya da farklı böcek ve bakterilerin kullanılması gerektiğini düşünüyor. Ancak artışın engellenmemesi halinde insanların yanısıra böceğin kuş gibi bazı hayvanları da ciddi olarak etkileyeceği düşünülüyor.

Akademik Solunum Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, laboratuvar ortamında türle mücadele için çalışan uzmanlarda bile çok ciddi sorunlar görüldüğünü belirterek, hassas kişilerde etkilerinin ciltte döküntü, kaşıntı olduğunu belirtti. Çok ciddi hassasiyeti olan kişilerde ise ölüme bile sebep olabileceği ise korkunun en büyük kaynağı oldu.

Kaynak: Gazete Oksijen