Erkeklerde ‘RED FLAG’ Davranışlar
Red flag, bir ilişkide sağlıksız hareketler, uyarı sinyalleri, potansiyel sorunları gösteren işarelerdir.
Son zamanlarda çok popüler olan ‘Red flag’ kalıbı Türkçeye kırmızı bayraklar olarak çevrilebilir. Buna ilişkideki uyarı sinyalleri denebilir. Red flag, bir ilişkide sağlıksız hareketler, uyarı sinyalleri, potansiyel sorunları gösteren özellikler anlamına gelir. Red flag hareketler sergileyen bir kişiyi ilişkinin erken bir döneminde sezmek, bireyin potansiyel istismarcı ya da zararlı kişiden psikolojik ve duygusal olarak korunmalarını sağlar. Toksit ilişkiden korunmak için bu kişilerin uyarı sinyallerini önceden sezmek önemlidir. Aynı zamanda erkenden uyarı işaretlerini bilmek, kişinin bilinçli ilişki seçimi yapmasında yardımcı olur. Bazen kişiler ilişkinin mutluluğundan bu tarz işaretleri göremeyebilir. Red flag hareketleri bilip kişinin ilişkisini nesnel bir gözde değerlendirmesi sağlık bir ilişkiyi sağlar.
Sağlıklı ilişkinin en önemli temeli açık ve dürüst bir iletişimdir. Bireyler sorunlarını çözebilmek için ve aynı zamanda duygusal bağ kurabilmek için sorunlarını açık ve net bir şekilde dile getirilmelidir. Bireyin bir ilişkide duygularını ifade edememesi, yetersiz iletişim büyük bir sorundur. Açık bir iletişimin olmaması ilişkide çoğu zaman yanlış anlaşılmalara neden olur. Şimdi gelin hep beraber bazı ‘ Red Flag’ erkek özelliklerine bakalım:
Saygısız Davranışlar
Bir kişinin ilişkide partnerine karşı saygısız davranışlar sergilemesi karşı tarafın öz saygısını ciddi derecede yaralar. Partnerinin başarısını küçümseme, partnerinin sınırını ihlal etme, aşağılayıcı söylemlerde bulunma, partnerinin ailesine ya da arkadaşlarına saygısızlık yapma gibi durumlar ciddi saygısız davranışlardır. Bir insanın başkalarına olan davranışları o kişinin karakteri hakkında bize önemli bilgiler sunar. Bir ilişkinin ilk başlarında karşı tarafa çok saygılı davranışlar sergilenmesi normaldir aynı kişinin garson ve hizmet personellerine nasıl davrandığını iyi gözlemlemek gerekiyor.
Güven Eksikliği
Bir ilişkinin temeli güven olmadan kurulamaz. Parterinin dürüst olmaması ilişkiye ciddi hasar verir. Partnerine sürekli yalan söyleyen, sır saklayan, sorumluluk almayan, eski ilişkileri hakkında yalan söyleyen biri ilişkiyi derinden sarsar. Partnerinin özel hayatına (telefon, sosyal medya gibi) izni olmadan erişmeye çalışmak önemli bir güven eksikliğidir. İlk başlarda zararsız gibi görünen şeyler, küçük yalanlar partnerlerin arasında büyük sorunlara zemin hazırlar. Güvenin olmadığı yerde ilişki olmaz.
Kontrolcü ve ‘Kıskanç’ Davranışlar
Birinin kontrolcü davranışlar sergilemesi partnerinin hayatını kısıtlayan ve potansiyel bir istismarcıya yol açabilecek önemli bir uyarı işaretidir. Partnerinin nereye gideceğine, ne giyeceğine, kimlerle görüşeceğine karışan, hatta ne yiyeceğine karışan, partnerini izole etmeye çalışan, finansal kararlarına karışan, partnerinin kararlarının sürekli bir şekilde dikte etmeye çalışan davranışlar kişinin kontrolcü tutumunu sergiler. Bu tarz kişiler kendi yetersizliklerini bastırmak için partnerini kontrol etmeye çalışır. Partnerinin üzerinde hakimiyet kurmaya çalışırlar. Kontrolcü davranış sergileyen kişiler il başlarda bunları ‘ilgi, koruma, kıskançlık’ adları altında yaparlar fakat bunlar zamanla baskıya ve istismara dönüşebileceği akıllardan çıkmaması gerekir.
Partnerini sürekli kıskanma, takip etme, partnerinin başkaları ile olan iletişimini kontrol etme, sahiplenici ve kıskanç hareketler sağlıksız bir ilişkideki ciddi uyarı işaretleridir. Bu hareketler sevgi, ilgi, önemseme gibi görünebilir ama bu gittikçe baskıya önüşebilir. Seven kıskanır gibi saçma sözler ilişkiyi zehirler.
Ev İşlerine Yardım Etmemesi
Kadınların ev işlerinden sorumludur algısı ve ev işlerinde yardımcı olmayı reddetmek ilişkilerdeki eşitliğin olmadığını gösterir. Bu kişiler ev işlerini küçümserler. Ev işlerinde partnerine yardımcı olmamak ilişkinin değerini, partnerine duyulan saygıyı gösterir. İlişkide her iki partnerde sorumluluk almalı ve katkıda bulunmalıdır. Bir tarafın sürekli olarak ev işlerini yapması diğer kişinin bu işlerde sorumluluktan kaçtığını gösterir.
Yukarıda anlatılan Red Flag davranışlar sadece bir erkekte değil kadında da görülebilir. Bu işaretler dışında; partnerinin hedeflerine destek olmamak, ilişkide hızlı ilerlemeye çabasında olmak, empati eksikliği, partnerini dinlememek / sözünü kesmek, partnerinin duygularını önemsememek, sürekli telefonuyla ilgilenmesi, sadece kendinden bahsetmesi, partnerini sürekli eleştirmek gibi davranışlar da Red flag hareketlerdir.
İlişkide bu davranışları sergileyen birini görmezden gelmek uzun vadede sağlıksız bir ilişkiye yol açar. Uyarı işaretlerini erken fark etmek bireyin kendisini koruması açısından önemlidir. Sürekli manipülasyona ve istismara maruz kalan kişi zamanla stres, depresyon, özsaygı gibi sorunları görülebilir. Bunları önlemek, zaman ve enerji tasarrufu yapmak için, kendini duygusal ve fiziksel zarardan korumak, sağlıklı ve mutlu ilişki yaşamak için uyarı işaretlerini ciddiye alıp erken farketmek önemlidir.