Fallout Dizisine Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

War.. War never changes.

Fallout dizisi son günlerde bir şekilde karşınıza illaki çıkmıştır. Çıktığını günden nu yana, oyunlarını oynayan veya oynamayan, evrenine hakim veya bu evrenden bi' haber olan herkesin ilgisini çekerken gayet olumlu yorumlar almayı da başardı. Peki Fallotu evreni nasıl bir süreç izledi, neler oldu da Dünya yerini "Wasteland"e bıraktı?


Fallout evreni retrofütüristik - atom(ic)punk bir temaya sahip. Fallout evreni her ne kadar bizimkinden farklı bir evren olsa da II. Dünya Savaşı'ndan önceki birçok tarihi dönüm noktasını paylaşan bir evden geçiyor. Zaman çizgisi 1947 yılına kadar birçok açıdan benzer ilerlese de transistörün keşfedilmeyişiyle Fallout evreni farklı bir zaman çizgisine kayıyor. Transistörün keşfedilmeyişi onları çağdaş ve gelişmiş olmaktan alıkoymuyor, vakum tüpleri ve atom fiziği ile teknolojilerini oldukça modern bir hale getiriyorlar. Peki transistörün olmayışı nasıl bir dezavantaj getiriyor diye soracak olursanız, küçük, kompakt, taşınabilir hale gelmemiş teknolojik aletler. Bu aletler, devasa boyutta bilgisayarlar, büyük boyutlar ve ebatlarda arabalar, günümüz akıllı saatlerinin bir türevi diyebileceğimiz Pip-Boy adında büyük bir kol bilgisayarı ve daha birçok örnek verilebilir. Ayrıca bu teknolojinin sayesinde aletler Fallout evreninin kıyamet sonrası zamanında da çalışmaya devam edeceklerdir çünkü teknolojinin getirilerinden birisi dayanıklı oluşları ve nükleer bir patlamadan ve getireceği radyasyondan etkilenmemeleridir.

Fallout 4 oyunundan Vakum Tüpü.

1969 yılında Amerika artık eyalet sisteminden çıkıp "Commonwealth" adında 13 bölgeden oluşan bir sisteme geçiyor. Bizim dünyamızda olduğu gibi o yıllarda Amerikan halkı soğuk savaş ve komünizme karşı bir korku içindedir. Bir diğer yandan Çin'in komünist yapısı devam ederken takvimler 1991 yılını gösterdiğinde günümüzdeki gibi SSCB dağılmıyor. Çin doğudaki hakimiyetini arttırmışken Rusya'nın da güç olarak önüne geçiyor. 2002 yılında West Tek kuruluyor. 2000'li yıllarda teknolojik, askeri ve birçok açıdan gelişmeler devam ederken 2030'lu yıllarda fosil yakıt sıkıntısı yaşanmaya başlar. Transistörün gelişmemiş oluşundan dolayı elektrik ihtiyacı için fosil yakıtlar büyük önem taşımaktadır. 2042 yılında John-Caleb Bradberton Nuka-Cola'nın temellerini atarken, Robert House 2042 yılında RobCo Industries'ı kurar.

Fallout Evreni'nde bir şeylerin kırılma noktası olacak olan ve çok önemli olan bir 50 yıla giriyoruz. Kaynak savaşları, karşılıklı atışmalar sık sık görülecektir. Amerika ve Çin tarafından Pasifik Okyanusu'nda kurulmuş olan rafineriler vardır ve iki taraf birbiriyle petrol savaşına girerler. 2051 yılında Amerika, Meksika'ya petrol kaynaklarını güvence altına almak bahanesiyle el atar. Günümüzde olduğu gibi Ortadoğu'da da sıkıntılar yaşanır. Kaynak Savaşları hiçbir şekilde çözülemez ve Birleşmiş Milletler bu yüzden dağılır. 2052-2077 arası büyük bir kaynak savaşı başlar. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ilk kez 2053 yılında İsrail'in Tel-Aviv şehrine bir atom bombası atılıyor bununla kalmayıp 2 yıl sonra 2055 yılında dünyanın farklı yerlerine atılmaya devam ediliyor. 2050'nin sonlarına doğru VAULT-TEC firması tarafından "Project Safehouse (Güvenli Ev Projesi)" başlatılır. Olası bir savaşta insanların sığınabileceği ve uzun yıllarca yaşamlarını idame ettirebileceği "Vault" yani sığınaklar insanlara tanıtılır. 2061 yılının Mart ayında ilk sığınak olan Vault 108'in inşasına başlanır ve Aralık 2069 yılında tamamlanır. Amerika'nın farklı bölgelerinde inşa edilmiş olan 122 adet sığınak vardır.

Bir hayran tarafından yapılan sığınak haritası. Açık yeşil onaylanan, turuncu onaylanmayan, kırmızı söylentisi dönen mavi ise planlanan sığınakları temsil etmekte.

Kanada savaştan kaçınmak istemektedir ve anti-Amerika propagandası gütmektedir çünkü savaştan kaçınmak istemektedirler ancak Alaska'da Amerika'nın son petrol kaynakları vardır. 2060'ların başındayken Ortadoğuda'ki petrol kaynakları tükenme sınırına gelmişken Texas'taki petrol kaynakları artık işlevsizdir. Amerika fosil yakıtların tükeniyor oluşunu bir şekil çözmek ister ve nükleer yakıta başvururlar. Dünyamızdaki piller Fallout Evrenin'de küçük nükleer piller olarak insanların hayatlarında yer almaya başlar. Ancak bu piller radyasyon yaydığından insan sağlığı üzerinde zararlı etkiler bırakmaktadır. Bu zararlı etkinlerin giderilmesi adına Rad-X ve RadAway adında 2 tane ilaç üretilir. Bu süreçten sonra Amerika halkının sağlık açısından sıkıntılar yaşayacağı bir dönem olacaktır. 2065 yılında West-Tek tarafından "Power Armor" icat edildi. 2066 yılında füzyon çekirdeği geliştirilir ve yine 2066 yılında Çin ve Amerika arasında bir savaş süreci başlar. Bu savaşın sebebi şaşırmayacağımız şekilde Alaska'daki rezervlerdir. 2067 yılında Power Armor'ın ilk prototipi T-45 Çin'e karşı kullanılır. İlk prototip olduğundan dolayı olsa gerek pek başarılı bir sonuç vermez üstüne yük teşkil ettiği söylenir. 2072 yılında Alaska'daki petrol rezervlerine bir sabotaj düzenlenir ve sabotajı kimin yaptığı bilinmemektedir. Amerika bu sabotajdan sonra sabotajı bahane ederek aynı yıl içinde Kanada'yı ele geçirir. 2074 yılında sınırlarını koruma ve savunma politikası amaçlı yürütülen savaş iddiasına rağmen Çin ana karasını işgal eder.

2077 yılına girdiğimiz Alaska kurtarılmıştır, Brotherhood of Steel'in temelleri atılmıştır ve Enclave oluşumunun ismi ilk kez bu yılda görülmüştür. Brotherhood of Steel Yüzbaşı Roger Maxson tarafından büyük savaş sonrasında 2082 yılında kuruldu. Temel amacı ileri teknolojiyi korumak ve kullanımını düzenlemektir. Enclave ise önde gelen Amerikan siyasilerinin, üst düzey bilim insanlarının ve üst düzey askeri personellerinin oluşturduğu bir topluluktur. Nükleer savaş sonrasında Amerika'nın önemli insanları hayatta kaldığı sürece, bu kötü durum daha da kötüye gittiğinde hızla yeniden toplanabileceklerine ve sonunda komünizmi tamamen ortadan kaldırabileceklerine inanıyorken, ülkeyi yeniden canlandırmak ve yeniden inşa etmeyi amaçlıyorlar.

Boston, Massachusetts yakınlarındaki nükleer patlamanın görseli.

Takvimler 23 Ekim 2077'i gösterdiğinde bir şeylerin başlangıcıyken bir şeylerin de sonu diyebileceğimiz "Great War (Büyük Savaş)" başlıyor. Cumartesi günü sabah saat 9.42'de başlayan ve sadece 2 saat süren Büyük Savaş'ta Dünya'nın farklı yerlerine 5.000 civarında atom bombası atıldı. Atom bombasının getirdiği patlama ve radyasyon Dünya'nın her yerini çorak arazilere "Wasteland"e dönüştürdü. Üstünden 200 yıl geçtikten sonra bile etkilerini göstermeye devam etti. Bu etkileri radyasyon, açlık, intihar, canavarlar ve birçok etmenle çeşitlendirebiliriz. Daha önceden sığınaklara yerleşmiş olan ya da Büyük Savaş esnasında sığınaklara yerleştirilen insanlar şanslıydılar peki ya yeryüzünde kalanlar? Yeryüzünde kalanlardan bazıları hayatlarını normal bir şekilde idame ettirirken şansı yaver gitmeyip radyasyon ve/veya radyasyondan ileri gelen radyoaktif serpintilere maruz kalarak "Ghoul (Hortlak/Gulyabani)"lere dönüşerek korkunç bir görünüme büründüler de oldu. Onların bu durumu hayatta kalan diğer insanlar tarafından ırksal bir önyargıya yol açtı. Bu radyasyon ve radyoaktif serpinti sadece insanları değil hayvanları da etkiledi. Fareler, hamam böcekleri, kurbağalar ve başka hayvan türleri mutantlaşarak zararlı canavarlara/yaratıklara evrildiler.

Fallout Evreni aslında daha geniş, daha kapsamlı bir evren. Çeşitli kaynaklarda 3000'li yıllara kadar uzanan bilgiler mevcut. Büyük Savaş öncesi önemli gelişmeler ve krizler dışında savaş sonrasında da birçok önemli gelişmeler yaşanıyor. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır ve Wasteland'de yeni oluşumlar, yeni kuruluşlar, yeni bir düzen vardır. Ben sizlere dizide yabancılık çekmeyeceğiniz kadarını aktardım. Herkese iyi seyirler dilerim.