Futbol: Onu Neden Çok Seviyoruz?

Bu yazımda kendimce futbolun neden en popüler spor olduğu sorusunun cevabını vermeye çalışıyorum.

Hepimizin bildiği üzere futbol dünyanın en popüler sporu. Peki bu popülerliğin sebebi ne?

Futbol ortaya çıktığı ilk günden bu yana dünyanın en popüler sporu. Genel olarak spor, kültür-sanat gibi konularda pek gelişmemiş toplumlarda dahi bu sporun yeri tartışılmaz bir durumda. Örneğin Arjantin gibi bir ülke ekonomik anlamda her geçen gün kötüye gidiyor fakat aynı ülke 2022 yılındaki son Dünya Kupası’nı kazananların ülkesi aynı zamanda. Yine gelişmişlik düzeyi çok düşük olmasına karşın Brezilya en fazla Dünya Kupası kazanan ülke konumunda. Üstelik bence futbolu diğer sporlardan farklı kılan bir özelliği var ki tam tersine düşünüldüğü vakit futbolun popülerliğini aşağıya çekebilme potansiyeline sahip.

Dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Futbol dışındaki hemen her spor hız üzerine kurulu ve bu durum izleyicinin heyecanının bir anlığına bile düşmemesi açısından çok önemli bir etken. Elbette futbolda da belli bir hız odaklılık var, futbolcular en nihayetinde koşmak zorundalar. Benim demek istediğim futbol dışındaki hiçbir sporda “oyunu soğutma” durumu söz konusu bile olmadığı gibi, özellikle basketbol, otomobil yarışları gibi sporlarda iki saniye arasında geçen sürenin bile çok önemli olması. 2019 yılında İspanya’nın Madrid kentinde Liverpool ve Tottenham Hotspur arasında oynanan Şampiyonlar Ligi Finali bu durumun en çarpıcı örneklerinden biriydi bence. 2-0 biten maçın yalnızca 2. dakikasında Liverpool Muhammed Salah’ın penaltı golü ile öne geçmiş ve sırf Liverpool 2. Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürebilsin diye, bizler maçın sonuna kadar tempodan uzak ve oldukça sıkıcı bir karşılaşma seyretmek zorunda kalmıştık. Jürgen Klopp ve öğrencileri o oyun sonucu çok sevinmiş olsalar da, maalesef durum en azından benim için öyle değildi.

Yazıyı buraya kadar sabırla okuduğunuza göre artık ilk sorduğum sorunun cevabını verme vakti geldi. Futbolun bu kadar çok sevilmesinin sırrı aslında ilk paragrafta yazdıklarımda saklı. Futbol kapitalist dünyaya geçiş ile yani sanayi devrimiyle ortaya çıkmış olup, işçi sınıfı kültürünün en önemli parçalarından biridir. Bu yüzden ne ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkması, ne de Brezilya, Arjantin gibi gelişmemiş, yoksul toplumlar içerisinde olan popülerliği hiçbir şekilde tesadüf değil. Futbol temelde tıpkı sinema ve müzik endüstrisi gibi popüler kültürün en önemli parçalarından birisidir. Tarih boyunca genel olarak işçi sınıfına ait kesimlerin en büyük eğlencelerinden olmuş, bir yandan da tıpkı sinemada da olduğu üzere işçileri oyalamak ve hatta siyasi propaganda amacıyla kullanılmıştır. Futbolun popülerliğinin bir diğer nedeni olarak herkesin rahatlıkla yapabileceği belki tek spor olması gösterilebilir. En basitinden basketbol oynamak için topun yanında sepete, voleybol ve tenis oynamak için topun yanında asgari olarak fileye ihtiyaç duyulur. Öte yandan gecekondu mahallelerindeki maçlara yetişenlerdenseniz Futbol için topun yanında maksimum iki tane taş dışında hiçbir şeye ihtiyaç olmadığını bilirsiniz.

Futbol öyle görünüyor ki daha çok uzun yıllar boyunca popülerliğinden hiç bir şey kaybetmeyecek ve bende bu bazen sıkıcılaşabilen sporu, bütün o hantallığına rağmen sevmeye ve seyretmeye devam edeceğim. Merak ediyorum, sizce de bu “oyunu soğutma” durumu maçları bazı durumlarda gerçek bir işkenceye çevirmiyor mu?