Futbol Temalı Oyunlar Ne Kadar Gerçekçi?
PES ve FİFA oyunları neden gerçekçilikten uzaklaştılar?
Bu yazıda güncel futbol oyunlarının simülasyon derecelerini mercek altına alıyorum.
Futbol ve video oyunlarına pek de ilgi duymayan kişiler dahi yeni adları EA FC ve Efootball olan Fifa ve PES oyunlarına en azından isim olarak aşinadır. Sektörün bu alandaki iki farklı tekeli konumundaki bu oyunlar, tam da bu özelliklerinden ötürü her yıl yeni çıkan oyunlarına gelen yoğun eleştirilere rağmen yapımcı firmalar Electronic Arts ve Konami’nin en yüksek gelir elde ettikleri oyunları olmayı başarıyorlar. Bunun en büyük sebeplerinden biri hiç şüphesiz her yıl yeni sezon ile birlikte liglerdeki takımlar, formalar gibi şeylerin sürekli olarak değişimi. Bu noktada özellikle EA FC serisi kanaatimce bilhassa grafik motoru ve lisans anlaşmaları sonucu kusursuz bir izlenim veriyor. Bu kusursuz izlenimin her iki oyun için de maalesef oynanış anlamında olduğunu söylemekten çok uzak durumdayız.
Tarihler 2009 yılını gösterdiğinde, EA o yıl çıkardığı yeni FİFA oyunu ile birlikte zaten lisans anlaşmaları nedeniyle PES serisinden çok daha fazla kullanıcıya hitap eden seriye Ultimate Team adında yeni bir mod daha ekledi. Oyuncuların tamamen kendi kurmuş oldukları takımlar ile online olarak rakipleriyle karşılaşmalarını sağlayan bu mod, geçen senelerle birlikte yapımcı firma için oyun satışları dışında çok büyük bir gelir kaynağını oluşturmaya başladı. Bir yandan oyunlarında gerçekçiliği artırdığını iddia eden Electronic Arts, diğer taraftan bu mod içerisinde oyunculara takım kurmaları için değişik futbolcuların kartlarını satıyordu. FİFA oyuncularının aşina olduğu üzere bu sistem tamamen şansa dayalı olduğu için Monte Carlo kumarhanelerinden farksızdı. EA seneler geçtikçe sırf oyuncular arasındaki rekabeti, dolayısıyla bu oyun içi ekonomideki kazancını artırabilmek için oyuna gerçek hayatta yeşil sahalarda görmediğimiz pek çok hareketi entegre etti. Bu durum doğal olarak benim gibi çevrimdışı oyun deneyimi yaşamak isteyen oyuncuların elinden bütün gerçekçiliği aldığı gibi, oyunun yapay zekasını da oldukça basit kodlara indirgedi. Efootball oyunlarındaki durum ise çok daha farklı.
Bilgisayarda mobil oyun deneyimlemenin verdiği işkence:
İşin Efootball(PES) ayağına değinmeye başladığımız vakit öncelikle şunu belirtmek gerekiyor: EA FC serisinin daha hala koruduğuna inandığım savunma futbolundaki gerçekçilik seviyesini hiçbir zaman PES oyunlarında göremedik. PES serisi 2021 yılından itibaren esas olarak mobil için geliştirililen Efootball oyunlarına evrilmeden önce de bu oyunlarda oldukça basit şekilde tek bir tuşa basılı tutularak savunma yapılıyordu. Bununla birlikte işin orta sahada top çevirme ve hücum ayaklarında rakibine göre çok daha gerçekçi ve oturaklı bir oynanışa sahip olan serinin, 2021 sonbaharından itibaren yeni oluşan durumla bu özelliğini de kaybettiğini görüyoruz. Bu yeni PES oyunları arayüzünden oynanışına ben mobil oyunum diye bağırıyor resmen.
Toparlayacak olursak, bu serilerin oyuncuları olarak her iki serinin de merkezinde paranın olduğu çeşitli nedenlerden ötürü gerçekçilikten uzaklaşmalarını çaresizlikle takip ediyoruz. Zira futbol ve video oyunları bizler için bir tutku ve maalesef elimizde başka alternatifler bulunmuyor. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.