''Imposter Sendromu'' Nedir?

Başarısızlık korkusu, kendini yetersizlik hissetmektir.

Imposter Sendromu bireyin kendini yeterli değilmiş gibi hissetmesi, kendi başarılarını içselleştirememesi ve bu başarıların şans, tesadüf veya başkalarının yardımı sayesinde elde edildiğine inanması durumudur.

Bu bireyler kendi başarılarını küçümserler, mükemmelliyetçi ve çok çalışma eğilimindedirler. Üzelerinde başarısızlık korkusu hakimdir. Başkalarından süreki onay beklerler ve yaptıkları işlerden memnun olmazlar.

Genellikle yüksek sorumluluk sahibi bireylerde görülür. Özellikle kadınlarda daha fazladır. Bunun sebepleri çocuklukta aşırı eleştirilmek veya övülmek olabilir. Ailede başarıya fazla önem verilmesi, örneğin sınavdan 90 alan öğrencinin ailesinin neden 100 alamadın diye, daha fazla çalışman gerekiyor gibi küçümsenmesidir ya da çocuğu kendi akranlarıyla kıyaslamak kıskançlık veya yetersizlik hissine bu da motivasyon kaybına, tükenmişlik, kaygı bozukluğu, erteleme davranışı, kariyer gelişiminin engellenmesine sebep olabilir. Ayrıca toplumsal cinsiyet rolleri ve toplum baskısı da imposter sendromuna neden olmaktadır.