Köpeklerde Canin Parvovirüs Enfeksiyonu

Canin parvovirüs (CPV) özellikle yavru köpeklerde yorucu bir hastalık olsa da aşılamalarla patili dostunuza bağışıklık kazandı.

 Köpeklerde özellikle halsizlik, canin parvovirüse (CPV) has bir kokuya sahip olan ishalle karakterize bir enfeksiyon olan CPV enfeksiyonu özellikle yavru köpeklerde ciddi bir tablo çizdirse de aşılamaları başladıktan sonra CPV'ye karşı yapılan aşılamalarla patili dostunuza bu enfeksiyona karşı bağışıklık kazandırmak mümkün.

CPV enfeksiyonu kusma, ishal, ishale bağlı iştahsızlık, halsizlik, zayıflama, ateş, karın ağrısı ile seyretse de bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı başka enfeksiyonlar da şekillenebilir.

Tanı olarak kliniklerde genellikle CPV enfeksiyonuna özgü kokuya sahip olan ishal hekime önemli bir ipucu verse de tanı için kan tahlilinde antikorun yüksek bulunması, ELISA testiyle tanı, hızlı tanı kitleri vb. laboratuvar tanı yöntemleriyle elde edilen sonuçlarla klinik bulgular bir arada değerlendirilir.

Pek çok viral hastalıkta olduğu gibi CPV enfeksiyonunda da semptomatik tedavi yapılır. İshale, kusmaya bağlı vücudun elektrolit dengesi bozulacağından sıvı elektrolit takviyesi başta olmak üzere ve yoğun bakım desteği dahil olmak üzere hastada şekillenen semptomlara göre veteriner hekim tedaviyi düzenler.

Aşıları yapılmaya başlanana kadar yavru köpekleri mümkün mertebe sağlık durumunu bilemediğiniz köpeklerden uzak tutmak ya da genel olarak başka köpeklerden uzak tutmak; dışarıda sağlık durumunu bilmediğiniz bir köpeği sevdikten sonra eve geldiğiniz zaman üstünüzü değiştirip ellerinizi yıkamak minik dostunuz aşılanıp bağışıklık kazanan kadar CPV’ye karşı mümkün mertebe koruma saplayacaktır. Esas korumayı da veteriner hekiminizin önereceği şekilde yapılacak aşılamalarla sağlayacağınızı unutmayın.