La Fiesta del Chivo'dan Keçi Bayramı!
Bu yazıda bahsedeceğimiz keçi bayramı diğer bayram türlerinden biraz farklı. Peki, nedir o zaman bu meşhur Keçi Bayramı?
La Fiesta del Chivo yani Keçi Bayramı, İspanyol Nobel Ödülü sahibi Mario Vargas Llosa ‘nın 2000 yılında yazdığı romandır. Kitap Dominik Cumhuriyeti’ni 30 yıldan fazla, diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’nun uyguladığı rejimleri ve 1961’ de uğradığı suikasti konu oluyor. Trujillo, diktatörlüğe körü körüne bağlı, siyasetçi, tiran, sadist, arkadaşlarını denizaşırı görevlere gönderen, etrafındakiler tarafından “Keçi” lakabıyla anılan diktatördür. Rejim, içki, şiddet, cinayet gibi ağır dram ve erkek egemenliğini anlatıyor.
Kitap bize, açık bir şekilde diktatörlük gücünün değişen portresini yansıtarak, Dominik Cumhuriyeti’nin siyasi ve sosyal çevresi hakkında olayı daha farklı bir bakış açısından görmemize yardım ediyor. Temasına baktığımızda gücün büyüsünü, cinsel sapıklıkları, kalıplaşmış eril bakış açısını çok iyi bir şekilde yansıtıyor. Mario, diktatörlüğün beraberinde getirdiği vahşetin gücünü ve mutlak gücün tehlikelerini gözler önüne seriyor. Dominik Cumhuriyeti’nde insanlar diktatörlük için “ Her şeye karşın, ülkeye daha önce görülmemiş ölçüde istikrar ve refah getirdi” derler. Kitabın asıl etkileyici kısmı ise ne kadar kurgusal olursa olsun, olay örgüsünün gerçeklere dayandırılmasıdır.
“Sorgulamayan bir toplum, diktatörler tarafından sömürülmeye mahkumdur.” Şeytanın öldürülmesinden sonra bile nasıl yöneteceklerini bilmiyorlar ve “sözde demokrasi” ile yönetmeye çalışıyorlar. Bu durum aslında Orwell’ın Hayvan Çiftliği’ndeki “Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir” sözünü çağrıştırıyor.
Kitaptaki olaylar 3 bölüm şekline ilerliyor. Kitabın ilk bölümü Urania’ nın memleketine geri dönüşünü, yaşamı boyunca bu rejime maruz kalan Dominik Cumhuriyet doğumlu Urania Cabral'ın, hasta babasını ziyaret için memleketine geri dönünce yaşadığı dramları, unutmak istediği, kaçtığı geçmişini yeniden hatırlamaya başlamasını, ikinci bölümü, Trujillo’nun uyandığı andan başlayarak Urania’nın babasının yakın çevresindekiler, diktatörün öldürülmesinin planı, suikastçiler ve bunların doğurduğu sonuca ve diktatörün ölümüne kadar devam ediyor. Ve son bölümü ise, rejimin sona erdiğini, Trujillo’nun yaşadıklarını konu alıyor. Suikast gerçekleştikten sonra, binlerce Dominikli Haitilinin katli ve Dominik’in Soğuk Savaş dönemindeki siyasi olayları anlatılıyor. Kitap Urania’nın neden 14 yaşında ülkeyi terk ettiğini anlatarak sonlanıyor. Sonunda Urania, babası olan Trujillo tarafından tecavüze uğradığı anılarını kesinleştiriyor.
Keçi Katliamı, siyasetin ne kadar kirli oyun olduğunu açık bir dille gözler önüne sermiştir. Cinayet, tecavüz, tiranlık, diktatörün gözüne girmek için ne kadar kötü olabileceğini göstermek.