Mitomani: Patolojik Yalan Söyleme
Yalan söyleme ihtiyacı
Günlük hayatta herkes zaman zaman küçük yalanlar söyleyebilir. Fakat yalan söylemek bazı insanlar için bir hastalık haline gelebilir. Mitomani yani patolojik yalan söyleme, bu duruma verilen isimdir. Peki mitomani tam olarak nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, gibi soruları gelin beraber cevaplayalım.
Mitomani Nedir?
Aynı zamanda "patolojik yalan söyleme", "psödoloji fantastika" olarak da bilinen mitomani, kronik olarak yalan söyleme davranışına verilen addır. Bireylerin karşısındakilerin duygularını incitmekten kaçınmak gibi sebeplerden dolayı arada yalan söylemesinin aksine mitomanlar herhangi bir sebep olmadan yalan söylemektedirler.
Mitomani genellikle diğer psikolojik bozukluklarla birlikte görülmektedir. Bazı kişilik bozuklukları, dürtü kontrol bozuklukları, anksiyete bozuklukları veya depresyon tanısı almış hastalarda bu bozukluklarla beraber görülebilmektedir.
Mitomani ilk olarak 1897 yılında Dr. Wolfgang Adalbert Delbrück tarafından tanımlanmıştır. Günümüzde ise net olarak kabul edilen bir tanımı bulunmamaktadır.
Mitomani Nedenleri Nelerdir?
Mitomani için birçok olası sebep var gibi görünse de, bu durumun ortaya çıkmasındaki sebepler henüz kesin olarak belirlenmemiştir.
Bazı vakalarda birey, çevresindekiler tarafından kabul görmek gibi sebeplerden dolayı yalan söylerken, bazı vakalarda elde edilen herhangi bir şeyin olmadığı gözlemlenmiştir. Çocukluk döneminde yaşanan travmalar veya aile içi sorunlar, bireylerin dikkat çekme ihtiyacı ya da beyindeki serotonin dengesizlikleri gibi durumlar mitomaniye sebep olabilmektedir.
Mitomani Belirtileri Nelerdir?
Belirtilerin en önemlisi bireyin sürekli yalan söyleme eğilimde olmasıdır. Birey kendisine bir fayda sağlamasa bile yalan söyleme eğilimi göstermektedir.
Bazı durumlarda bireyler utanç verici bir durumdan kaçınmak için yalan söylerken, mitomaniye sahip bireyler nesnel bir yaraı olmayan yalanlar söyler veya hikayeler anlatırlar. Anlatılan hikayeler genellikle karmaşık ve detaylıdır. Kişiler, hikayelerde genellikle kendilerini kahraman ya da kurban olarak tasvir etmektedirler.
Antik çağlarda mitler, doğa olaylarını açıklamak, kahramanlık içeren olayları anlatmak gibi durumlar için kullanılmıştır. Tıpkı bir mitin zamanla efsane olması gibi, mitomaniye sahip bireylerin söylediği yalanlar da bir süre sonra onun gerçeği haline gelir. Bazı durumlarda birey kendi söylediği yalanlara tamamen inanabilmektedirler. Bazı vakalarda bireyin bir süre sonra gerçek ve kurgu arasındaki ayrımı ayırt edemeyecek hale gelmektedirler.
Sonuç
Mitomani, ciddiye alınması gereken psikolojik bir rahatsızlıktır. Eğer çevrenizde böyle bir birey olduğunu fark ederseniz ona destek olarak profesyonel destek alması için cesaretlendirmek en doğru yaklaşım olacaktır.