Moda Kavramının Günümüze Evrilmesi
Modanın zamandan zamana göre farklı anlamlarda da kullanılması.
Belirli bir dönemde insanların hayatına giren geçici değişik gereksinimler olarak tanımlanan moda, geçmişten günümüze çeşitli aşamalardan geçmiştir. Latince'den gelen moda kelimesi ''hemen şimdi'' anlamı taşımaktadır. Moda denilince akla ilk başta giyim kuşam gelse de esasında içinde birçok unsur barındırmaktadır. Evlerdeki eşyalarda, yürünen sokaklarda ve gidilen tiyatroya kadar görülen birçok unsurda moda kavramı yer almaktadır. Bu açıklamalara göre de modanın hayatın bir yansıması olduğu söylenebilir. Her insan kendi özelliklerine ve tercihlerine göre modasını yaşayabilir. Bu kavram kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilen objektif özelliklere sahiptir.
Modanın tarihçesi 1400'lü yıllara kadar dayanmaktadır. O yıllarda bu kavram hem çok gelişmese de ve bilinirliği olmasa da varlığını sürdürmüştür. 1900'lü yılların en iyi terzilerinden biri olarak kabul edilen Paul Poiret'in Paris'te kendi atölyesini açmasıyla birlikte moda ve terzilik kavramları farklı bir anlam kazanmıştır. Aynı zamanda bu gelişmeyle birlikte moda akımlarının fitili de ateşlenmiştir. Ayrıca 1902'de bir moda tasarımcısı olan Thomas Burbery'nin; markasını gabardin üzerine yazdırması ve 1905 yılındaki gazetelerde moda eklerinin yayınlanması modanın daha fazla bir kitleye ulaşmasını sağlamıştır. 1916'da birçok alanı etkileyen 1. Dünya Savaşı'da moda kavramını etkilemiştir. Militarist çizgiye sahip bir sürü kıyafet, kombinlerde yer almaya başlamıştır. Daha sonra 1960'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri başkanı John Kennedy'nin eşi Jacqueline Kennedy, resmi giyinme modasının önünün açılmasını sağlamıştır. 1970'li yıllara gelindiğinde ise ünlü Japon modacıları bir sentez yaratarak bir ilke imza atmışlardır. Bu yenilik Avrupa'da da Japon kültürünün yaygınlaşmasını sağlamıştır. Estetik kavramının moda dünyasına adım atması da 1980'li yıllarda olmuştur. Bunu yapan kişi ise Georgio Armani olmuştur.
Günümüzün 21. yüzyılına değinildiği zaman moda kavramını birçok dijital ortamda görebilmekteyiz. Yeni çıkan ve moda olan ürünler sosyal medya mecralarında müşterilere sunulmaktadır. Böylelikle moda olan ürünler özellikle teknolojiye hakim olan kitleler tarafından daha rahat takip edilebilmektedir. Fakat moda kavramı kimileri tarafından olumsuz olarak da kullanılabilmektedir. Bazı insanların, özelliklerini çok önemsemeden sırf marka ya da moda olduğu için bir ürüne yönelmesi bazılarının bu durumu tenkit etmesine neden olmaktadır. Sadece etikete önem verdikleri için eleştirilmektedirler. Aynı zamanda gerçekten bir hayvana ihtiyaç duyduğu ya da sevdiği için sahiplenen biriyle sadece moda olduğu için sahiplenen kişi arasında da farklar vardır. Bu da yapılan bazı eleştiriler arasındadır.