Yerli Üretim Siper, ABD ve Rusya Arasında Kalan Türkiye'nin S-400 Sorununu Çözer Mi?

Türkiye'nin geliştirdiği Siper savunma sisteminin S-400 problemine çözüm olabileceği kaydedildi.


ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'da Dr. Dania Koleilat tarafından kaleme alınan analizde Türkiye'nin geliştirdiği Siper savunma sisteminin S-400 problemine çözüm olabileceği kaydedildi.

'Yeni füze sistemi Türkiye'nin ABD-Rusya ikilemini nasıl çözebilir?' başlığıyla yayımlanan analizde, Siper'in S-400 hava savunma sistemine rakip olabileceği beklentisi vurgulandı. Siper'in Türk savunma sanayisi için önemli bir ürün haline gelebileceğini söyleyen yazar, "Daha önemlisi Siper, NATO üyesi Türkiye'ye kendi yarattığı S-400 bilmecesinden bir çıkış sağlayarak ABD ile siyasi sıkışıklıktan kurtarabilir" ifadelerini kullandı.

Analizde Türkiye'nin güney sınırında Suriye ve Rusya ile yaşadığı gerginlikler hatırlatıldı. Suriye'nin 2012 yılında Türk jetini vurmasının ardından Şam yönetiminin destekçisi Rusya ile Türkiye arasında gerginlik arttı. Bu gelişmeye cevap olarak NATO üyeleri Suriye sınırına hava savunma sistemi sevk etti.

Ancak 2015 yılında ABD ve diğer NATO ülkeleri Patriot bataryalarını sınırdan çekmeye başladı. Yazar, ABD'nin ihtiyaç durumunda bir hafta içinde sınıra savunma sistemi sevk edeceği garantisine karşın Türkiye'nin 'terk dilmiş hissettiğini' kaydetti.

Siper füzesi nedir?

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, 2021 yılında "Uzun menzilli ve çok katmanlı milli hava savunma sistemimiz Siper'in geliştirme çalışmalarında bir aşamayı daha başarıyla tamamladık. 2023 yılında envantere almayı planladığımız Siper ile Gökvatanımıza karşı bütün tehditleri en güçlü şekilde bertaraf edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Siper füzesi, Türkiye'nin katmanlı hava savunma ihtiyacının milli imkanlarla karşılanması açısından büyük önem taşıyor. Bölge hava savunması kapsamında stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı korunması amacıyla geliştirilen Siper, uzun menzilde ve dağıtık mimaride hava savunması sağlanmasına imkan verecek. Proje ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş ortaklığı ile yürütülüyor.

Bu kapsamda 2019 yılında Korkut sistemlerinin seri üretimi kapsamındaki ilk teslimatı gerçekleştirilirken daha sonra araçtan atılan 4 kilometre irtifa ve 8 kilometre menzile kadar etkili Sungur hizmete alındı.

Alçak irtifa hava savunma füze sistemi HİSAR-A+ füzesinin teslimatlarına başlanırken Hisar-O+ füzesinin seri üretimi başladı. HİSAR A+ sisteminin önleme menzili 15 kilometre iken HİSAR O+ sistemininki 25 kilometreyi buluyor. Siper'in ise S-400 ile rekabet edebilir bir seviyede olması amaçlanıyor.


Kaynak: Euronews