Dijitalin sokakla buluşması

Aktivizmin en etkili yöntemi “hibrit” yapılar

Sokak aktivizmi ve dijital aktivizm 


Z kuşağı yıllardır popülizmle, ekran bağımlılığıyla, umursamazlık ve duyarsızlıkla suçlanıyor. Dijital aktivizm ile nasıl pasivize edildiklerini, bir tıkla vicdan rahatlatıp gerçek tepkilerden uzak hayal dünyalarında yaşadıkları konuşuluyordu.  


Dijital aktivizm nedir? 

İnternet üzerinden yani dijital platformlar kullanılarak gerçekleştirilen her türlü aktivizm örneğidir. Hashtag, retweet, paylaşım, online imza bu eylemler arasına girer. Yeni medyayla birlikte dijital aktivizm; bireye hareket özgürlüğü, anında ve sürekli erişim imkânı vermiş aynı zamanda katılımcılık, çok seslilik ve demokrasi gibi kavramlar ön plana çıkmıştır. Toplumun sorunlar karşısında geleneksel tepkiler yerine dijital kanallarda gerçekleşen tepkilere daha çok katıldıkları gözlenmiş; sorunlara ve çözümlere daha fazla dahil olunmaya başlanmıştır. Zaman zaman büyük grupların etkili sonuçlar almasını da sağlamıştır ancak bu sefer de çok fazla enformasyon ve dezenformasyonlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu da bireylerde yorgunluğa, sorunlar karşısında kayıtsızlığa ve bıkkınlığa yol açar. Gerçek bulanıklaşır. Neyin doğru ve neyin yanlış olduğu karmaşası kafaları karıştırır. Trol ve bot hesaplar eylemleri amacından saptırır. Yanlış algılar ortaya koyar. Bu da hareketi zayıflatır ve kırılganlıklar oluşur. Bir yandan da tıklamacılık kültürüyle dijital tembellik oluşur. Yani bir tıkla hayat kurtardığımızı ve sesimizi duyurduğumuzu sanıp sorunlara rahatça arkamızı döneriz.  


Peki dijital aktivizm geleneksel aktivizmin yerini tuttu mu? 


Galiba cevabı biliyoruz. Tutmadı. Z kuşağına yapılan onlarca analiz tutmadı. Ekran karşısında uyuşan çocuklar olmadılar. İnternetten her türlü bilgiye eriştiler ve donanımlılar. Dijitali kullanarak planlı hareket edebilen, hiç de yerinde oturmayan etkili gençlere döndüler gördüğümüz kadarıyla. Dijital okuryazarlıklarıyla dezenformasyonları da ayrıştırabilme yetenekleri sayesinde yanlış algıların şimdilik önüne geçmeyi başardılar diyebiliriz.  

Zaten uzmanlar araştırmalarında aktivizmin en etkili yönteminin “hibrit” yapılarda olacağını söylüyordu. Dijitalin sokakla buluşması. Akıllı ağ çeteleri; mail, facebook, whatsapp grupları; Şeffaf ve kapsayıcı şekilde hareketi tanıtmak ve güven oluşturmak, yüz yüze buluşma ayarlamaları, kısa vadeli ve net eylemler, viralleşme yöntemiyle seslerini duyurabilme. 

Z kuşağı; dirençli, inatçı, iyi bir dijital okuryazar, bilgili ve planlı. Çok yönlülükleriyle geçmiş kuşakları epey şaşırttılar diyebiliriz.