İzlerin güzelliğini hatırlatan kitap: İnsanlar Güzeldir

Çocuk kitapları çoğu yetişkin tarafından basit görülse de onlar bize unuttuklarımızı hatırlatan hazinelerdir.

Baptiste Beaulieu, ödüllü bir yazar ve aynı zamanda bir aile hekimi. Mesleğinde karşılaştığı sayısız lekeyi, izi, çiziği ve yarayı gördüğü şekilde anlatmaya karar vermiş: Bir hikâye olarak.


Hepimiz bu dijital çağın, onu besleyen kapitalist sistemin ve bunun getirdiği güzellik algılarının farkındayız. Aynaya baktığımızda “gerektiği gibi görünmediğini” düşündüğümüz parçalarımız oluyor. Zamanla o parçalar yabancı bir şeye dönüşüyor: bir eksiklik, bir kusur. Ancak Baptiste Beaulieu, güzelliğimizi hatırlatmakta oldukça başarılı bir iş çıkarıyor. Her çiziğin, lekenin, yaranın ve izin aslında bize ait olduğunu, yaşadığımızın bir kanıtı olduğunu söylüyor. Sahip olduğumuz beden bizi taşıyor, yaşadıklarımız onda izler bırakıyor ve bu önemli, çünkü hikâyeler hazinelerimiz—bizi biz yapan şeylerden biri.

İnsanlar Güzeldir, sistematik güzellik algılarının dayatmalarına karşı taze bir nefes gibi hissettiriyor. Beden olumlama (body positivity) hareketinin bir parçası olan bu kitap, çocukların erken yaşta beden ve güzellik algılarının sağlıklı şekillenmesi için oldukça önemli bir rol taşıyor. İnsanlar Güzeldir, dijital çağın ve güzellik endüstrisinin boyadığı zihinlerimizi arındırıyor ve bize başka bir bakış açısı sunuyor.



Sadece mesajı değil çizimleriyle de göz kamaştıran bu eser, belli ki kendisine oldukça değer veren yaratıcılara sahip. Yumuşak çizimler İllustrator Qin Leng tarafından yapılmış ve hikayeyle mükemmel şekilde harmanlanıyor. Leng kısa animasyon filmeri ve resimli kitaplarıyla pek çok ödül kazanmış başarılı bir sanatçı.  Onun çalışmalarını kendi web sitesinde keşfedebilirsiniz: https://qinillustrations.com/

Okuması herkes için uygun olan bu kitap, sizi sandığınızdan daha fazla şaşırtabilir ve aynaya bakarken gülümsetebilir. Bedenimizdeki izleri kutlamalıyız çünkü onlar var olduğumuzun bir kanıtı.